بلدرچین پرندهای است که نگهداری از آن در منزل کاربرد اقتصادی دارد. به عبارتی دیگر این پرنده به عنوان یک پرنده زینتی شناخته نمیشود. جوجه کشی از بلدرچین روشی جهت کسب درآمد با سرمایه کم است. به همین دلیل افراد زیادی علاقهمند به فعالیت در این حوزه هستند. همین مساله باعث شده تا در این مطلب نحوه جوجه کشی بلدرچین در خانه را آموزش بدهیم. جهت آشنایی با روشهای جوجه کشی بلدرچین تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
روشهای جوجه کشی بلدرچین
بلدرچین پرندهای است که در طبیعت به ندرت کرچ شده و روی تخمهای خود میخوابد. به هر حال غریزه به او حکم میکند گاهی روی تخمهای خود خوابیده و از آنها نگهداری کند. در شرایط اسارت و زمانی که از بلدرچین در خانه نگهداری میشود، احتمال کرچ شدن آن به شدت کاهش مییابد. به عقیده برخی افراد حتی این احتمال نزدیک به صفر خواهد بود. به همین دلیل است که به صورت کلی از دو روش طبیعی و روش استفاده از دستگاه جهت جوجه کشی از بلدرچین در خانه استفاده میشود ولی روش استفاده از دستگاه کاربرد بیشتری دارد.
جوجه کشی از بلدرچین با روش طبیعی
همانطور که اشاره کردیم روش طبیعی یکی از روشهای جوجه کشی بلدرچین است. هرچند از این روش در مقایسه با روش استفاده از دستگاه بسیار کمتر استفاده میشود ولی در این بخش به تشریح این روش میپردازیم. بلدرچینهایی که سن بالایی داشته باشند برای جفت گیری مناسب نیستند. به همین دلیل توصیه میشود برای جوجه کشی از بلدرچینهایی با سن بین 50 روز تا 2 ماه استفاده بشود. بنابراین هنگام تهیه بلدرچین جهت جوجه کشی باید به این نکته دقت داشت.
هنگام تهیه بلدرچینها باید به نژاد آنها نیز توجه داشت. نژاد مورد نظر خود را تهیه کنید تا در نهایت جوجههایی از نژاد مورد علاقه و مورد نیاز خود داشته باشید. در ایران نژادها ایرانی، ژاپنی و باب وایت در دسترس هستند. برای جوجه کشی از این پرنده لازم است در فصل بهار یا تابستان اقدام کرد. علت این است که در طبیعت بلدرچینها در این دو فصل اقدام به جفت گیری و تخمگذاری میکنند. البته در شرایط اسارت میتوان با ایجاد تغییراتی در نور و دمای محیط مدت زمان جفت گیری و تخمگذاری را افزایش داد.
مراحل جفت گیری طبیعی بلدرچین
دو بلدرچین نر و ماده برای جفت گیری در کنار هم قرار میگیرند. پس از موفقیت در جفت شدن پرندهها شروع به لانهسازی میکنند. بلدرچینها لانه خود را بر روی زمین میسازند. بلدرچین ماده اغلب زمانی در حدود عصر را جهت تخم گذاری انتخاب میکند. پس از گذاشتن ده تخم بلدرچین ماده بر روی تخمهای خود میخوابد. اگر شرایط ایدهال باشد اغلب تخمهایی که حاوی نطفه هستند به جوجه تبدیل میشوند.
به صورت کلی بلدرچینهای ماده در فصل تخمگذاری خود درحدود 200 عدد تخم میگذارند. این بدان معنی است که در مدت زمان تخم گذاری این پرنده به صوت میانگین در هر دو روز یک تخم توسط مولد ماده گذاشته خواهد شد. پس از گذشت 18 روز از خوابیدن پرنده مادر بر روی تخمها شاهد بیرون آمدن جوجه بلدرچینها از تخم خواهیم بود. این جوجهها در بدو تولد ضعیف هستند و احتیاج به مراقبت و نگهداری دارند. دوره مراقبت از جوجه بلدرچینها در حدود 2 تا 3 هفته است.
جوجه کشی از بلدرچین با دستگاه
در این بخش به نحوه جوجه کشی از بلدرچین در خانه با دستگاه مخصوص را بررسی میکنیم. در این روش میتوانید مانند روش قبل بلدرچینهایی مناسب را تهیه کرده و پس از جفت گیری آنها از تخمهای بلدرچین ماده استفاده کنید. در روشی دیگر نیز میتوانید از ابتدا اقدام به خرید تخمهای نطفهدار بلدرچین از نژاد مورد نظر خود بکنید. بین این دو روشهای جوجه کشی بلدرچین خرید تخمهای نطفهدار آسانتر بوده و سریعتر به نتیجه میرسد.
-
دستگاه جوجه کشی 48 تایی5,800,000 تومان
-
دستگاه جوجه کشی 96 تایی7,600,000 تومان
-
دستگاه جوجه کشی ارزان 12 تایی3,750,000 تومان
-
دستگاه جوجه کشی 84 تایی9,200,000 تومان
-
دستگاه جوجه کشی آرکام ۲۴ تایی25,700,000 تومان
-
دستگاه جوجه کشی ۲۱۰ تایی ققنوس11,900,000 تومان
نکات مهم در هنگام خرید تخم نطفهدار
- در هر گله از بلدرچینها تعدادی از تخمها فاقد نطفه بوده و تعدادی دیگر نیز دارای نطفههایی ضعیف هستند که تبدیل به جوجه نمیشوند. دقت کنید که تخمهای نطفهدار سالم و تازه خریداری کنید.
- تخمهای نطفهدار کمتر از یک هفته سن دارند. هرچه سن تخم نطفهدار بیشتر باشد نطفه ضعیفتر شده و امکان جوجه شدن آن پایین میآید.
- بهتر است جهت تهیه تخم بلدرچین به صورت حضوری به محل نگهداری گله پرندگان رفته و تعداد و سلامت گله بلدرچین را بررسی نمایید.
نکات مهم نگهداری از تخمهای نطفهدار تهیه شده
- دمای مناسب نگهداری از تخمهای نطفهدار 16 درجه سانتیگراد است. بنابراین این دما را با وسایل گرمایشی و سرمایشی برای تخمها آماده کنید.
- نگهداری از تخم نطفهدار داخل یخچال اشتباه است.
- رطوبت 65 الی 70 درصد، رطوبت ایدهآل جهت نگهداری از تخم بلدرچین است.
- پیش از شروع فرآیند جوجه کشی تخمها ا هر 3 ساعت بچرخانید. دقت کنید که هنگام چرخاندن تخمها سر تیز آنها رو به بالا نباشد.
- با خرید ترنز جوجه کشی میتوانید چرخاندن تخمها را بدون ریسک و راحت انجام دهید.
نکات مهم جایگذاری تخمها در دستگاه
- دستگاه جوجه کشی را قبل از گذاشتن تخمها داخل آن تمیز و ضدعفونی نمایید.
- قبل از گذاشتن تخمها داخل دستگاه از سالم بود آن اطمینان حاصل نمایید.
- تخمها را قبل از گداشتن داخل دستگاه برای چند ساعت در دمای محیط نگهداری نمایید.
- به یکباره تخمهای بلدرچین را وارد دستگاه با دمای 37 درجه سانتی گراد نکنید. دما را کم کم افزایش دهید تا به تخمها شوک وارد نشود.
- قبل از قرار دادن تخمها داخل دستگاه از نطفهدار بودن آنها اطمینان پیدا کنید. تخمهای بدون نطفه در دستگاه باعث آلودگی فضای دستگاه و تمام تخمها می شوند.
نکات مهم پس از خروج جوجهها از تخم
- پس از خروج جوجهها از تخم برای بیرون آوردن آنها از دستگاه عجله نکنید. جوجههای بلدرچین میتوانند در حدود 24 الی 30 ساعت پس از خروج ازتخم در دستگاه باقی بمانند.
- باقی ماندن جوجهها در دستگاه باعث خشک شدن رطوبت اضافی بدن آنها شده و همچنین گرمای مورد نیاز آنها در بدو تولد را تامین میکند.
- دوره هچ شدن تخمها میتواند تا 5 روز زمان ببرد.
- هچ شدن تخمها میتواند کمی دیرتر و کمی زودتر اتفاق بیافتد.
- در زمان هچ شدن تخمها درب دستگاه را باز نکنید. باز شدن درب دستگاه باعث نوسانات دمایی، آهکی شدن تخمها و در نهایت از بین رفتن جوجهها میشود.
- پس از گذشت 24 ساعت از زمان هچ شدن تخمها، جوجه بلدرچینهای یک روزه را از دستگاه خارج کرده و آنها را با محلول آب و شکر 4 درصد تغذیه نمایید.
مراحل جوجه کشی از بلدرچین با دستگاه
برای آشنایی با نحوه جوجه کشی بلدرچین در خانه باید با مراحل جوجه کشی با دستگاه آشنایی داشته باشید. به همین دلیل در این بخش این مراحل را شرح میدهیم.
- تهیه دستگاه جوجه کشی و اطمینان از سالم بودن دستگاه.
- تمیز و ضدعفونی کردن دستگاه.
- تهیه تخمهای نطفهدار و انجام نطفه سنجی جهت کسب اطمینان از کیفیت و سلامت تخمها
- رساندن تخمها به دمای محیط
- قرار دادن تخمها در دستگاه
- تنظیم دما، رطوبت، تهویه و چرخش در دستگاه
- نطفه سنجی مجدد تخمها در روز هفتم و غربالگری تخمهای نطفهدار
- تغییر وضعیت دادن تخمهای نطفهدار و تنظیم مجدد دستگاه
- بیرون آوردن جوجه بلدرچینها پس از 24 ساعت از زمان هچ شدن
مدت زمان دوره جوجه کشی
- نژاد ایرانی: 17 الی 18 روز
- نژاد ژاپنی: 17 الی 18 روز
- نژاد باب وایت: 23 روز
رطوبت مورد نیاز تخمهای بلدرچین
در روشهای جوجه کشی بلدرچین برخی از عوامل محیطی هستند که باید به خوبی تنظیم شوند تا جوجه کشی با موفقیت انجام شود. رطوبت یکی از این فاکتورها است. درصد رطوبت مورد نیاز تخمها در دورههای مختلف دارای تفاوتهایی است. رطوبت مورد نیاز در دوره ستر 60 درصد و رطوبت مورد نیاز در دوره هچر 75 درصد است. دوره ستر نامی است که به 13 روز ابتدایی جوجه کشی اطلاق میشود. از روز 13 تا 17 دوره جوجه کشی نیز دوره هچر نامیده میشود. در این دوره جوجهها آماده بیرون آمدن از تخم هستند.
دمای مورد نیاز تخمهای بلدرچین
دما فاکتور مهمی در نگهداری از تخمها به حساب میآید. برای توضیح نحوه جوجه کشی بلدرچین در خانه باید با محدوده دمایی مورد نیاز تخمها در دورههای مختلف آشنایی داشته باشید. در دوره ستر دمای مورد نیاز تخمهای نطفهدار حدود 37.5 تا 37.7 درجه سانتیگراد است. دمای بیشتر باعث زودتر هچ شدن تخمها میشود. دمای پایینتر نیز از هچ شدن به موقع تخمها جلوگیری کرده و آن را به تعویق میاندازد. در طول دوره هچر نیز دمای 37.2 درجه سانتی گراد مناسب نگهداری از تخم بلدرچین در روشهای جوجه کشی بلدرچین است.
اثر تهویه بر تخمهای بلدرچین
منافذ موجود بر روی پوست تخمهای بلدرچین محلی جهت جذب اکسیژن مورد نیاز تخمها است. دیاکسید کربن نیز از طریق همین منافذ از تخم خارج میشود. اکسیژن مورد نیاز تخمها جهت سالم ماندن 21 درصد است. در نظرداشته باشید که کاهش اکسیژن احتمال جوجه شدن تخمها را به شدت کاهش میدهد. با کاهش هر 1 درصد از اکسیژن 5 درصد از شانس جوجه شدن تخمها کاسته میشود. علاوه بر کاهش اکسیژن، تجمع دیاکسیدکربن درون تخم و عدم خروج به موقع آن نیز شانس هچ شدن موفقیت آمیز تخم را کاهش میدهد.
دستگاههای جوجه کشی پرتابل امکانات مناسبی جهت تهویه فضای داخل دستگاه دارند. در این دستگاهها هوای تازه به فضلی دستگاه وارد شده و هوای آلوده نیز از ان خارج میشود. فنهای موجود در دستگاه وظیفه تخلیه هوای آلوده را بر عهده دارند. هوا تازه و خنک نیز از دریچههای تعبیه شده در بخش پایینی دستگاه وارد میشود. این هوا وارد محوطه هیتر شده و گرم میشود. سپس در سراسر دستگاه پراکنده میشود. در نهایت هوای آلوده و گرم به سمت بالای دستگاه رفته و از دریچهها خارج می شوند.
سخن پایانی
دراین مطلب نحوه جوجه کشی بلدرچین در خانه را بیان کردیم. انواع روشهای جوجه کشی بلدرچین را بررسی کردیم و بهترین روش را معرفی کردیم. پرورش بلدرچین با اهداف اقتصادی و جهت کسب سود صورت میگیرد. به همین دلیل بهتر است از سریعترین و کم ریسکترین راه ممکن استفاده بشود. عدم آشنایی با نکات مهم پرورش این پرنده باعث میشود این فعالیت اقتصادی نه تنها سود ده نباشد بلکه ضرر مالی بزرگی به مالک این کسبوکار وارد بکند و زندگی بلدرچینها را نیز با تهدید روبهرو بکند. به همین دلیل توصیه میشود با مطالعه این راهنما به خوبی با نحوه جوجه کشی از بلدرچین آشنا بشوید.