بعد از به دنیا آمدن جوجه عروس هلندی چه باید کرد؟

عروس هلندی یکی از پرندگان زیبایی زینتی است که به عنوان حیوان خانگی نیز در نظر گرفته می‌شود. نگهداری از این پرنده زیبا مانند سایر پرندگان نیازمند به رعایت اصول خاصی است. بخش مهمی از اصول نگهداری و مراقبت از عروس هلندی پس از به دنیا آمدن جوجه‌های این پرنده  اهمیت خواهند داشت. به همین دلیل نکاتی درباره بعد از به دنیا آمدن جوجه عروس هلندی چه باید کرد را در این مطلب جمع آوری کرده‌ایم. جهت آگاهی از این نکات تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

نگهداری از جوجه‌ها و والدین

نکات مهم در نگهداری از عروس هلندی پس از به دنیا آمدن جوجه‌ها به دو دسته کلی تقسیم می‌شود. گروهی از نکات مهم مربوط به نگهداری از جوجه‌های تازه از تخم بیرون آمده می‌شود. برخی نکات نیز مربوط به رسیدگی به پرنده‌های والد می‌شود. این موارد شامل اصول تغذیه، نگهداری، نحوه حمام کردن و مسائلی از این دست می‌شود. در ادامه نکات مطرح شده را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

نکات نگهداری از جوجه‌های عروس هلندی پس از تولد

جوجه عروس هلندی پس از تولد تا زمانی که به حد معینی از رشد برسد بسیار آسیب‌پذیر است. به همین دلیل ضروری است که جهت زنده ماندن این جوجه‌ها اقدامات خاصی انجام داد. جوجه عروس هلندی بدون پر و با چشمان کاملا بسته به دنیا می‌آید. استخوان‌های این پرنده در بدو تولد کمی نرم است و به همین دلیل مدت زمانی طول خواهد کشید تا جوجه تازه متولد شده بتواند کاملا روی پاهای خود بایستد.

به علت نداشتن پر بر روی بدن این جوجه‌ها سرما را بیشتر از حالت عادی احساس می‌کنند. برای جلوگیری از سرما خوردن آن‌ها نیز باید دمای محیط را تنظیم کرد. گاهی ممکن است تنش هایی میان یکی از مولدها با جوجه‌های به دنیا آمده ایجاد شود. در این صورت نیز باید اقدامات لازم توسط نگهدارنده جوجه‌ها انجام شود. در ادامه با شرح این موضوع که بعد از به دنیا آمدن جوجه عروس هلندی چه باید کرد، به نکات مهمی اشاره خواهیم کرد.

نگهداری از جوجه‌های عروس هلندی پس از تولد
نگهداری از جوجه‌های عروس هلندی پس از تولد

استفاده از لوازم جانبی در قفس

چند روز پس از تولد جوجه‌های عروس هلندی در زمانی که توانایی‌های حرکتی این جوجه‌‌ها به حد معینی رسید لازم است از تجهیزاتی در قفس آن‌ها استفاده کرد. با وجود اینکه این جوجه‌ها بسیار کوچک هستند و جای زیادی را در قفس اشغال نمی‌کنند لازم است محلی را برای نشستن آن‌ها آماده کرد. جوجه‌های عروس هلندی اغلب ابعادی بین 40 در 50 سانتی‌متر دارند. مدتی پس از بیرون آمدن از تخم باید یک میله پلاستیکی یا شاخه درخت را برای نشستن جوجه بر روی آن در قفس قرار داد.

دیگر لوازم جانبی مورد نیاز در قفس عروس هلندی مربوط به لوازم سرگرمی این پرنده می‌شود. لوازمی مانند زنگوله و تاب در این دسته قرار می‌گیرند. پس از عبور از بازه زمانی مشخص عروس‌های هلندی تازه متولد شده قدرت تکاپو پیدا می‌کنند. در این مرحله ضروری است که لوازمی جهت فعالیت و سرگرمی در قفس وجود داشته یاشد. هرچه این لوازم جانبی مدت زمان بیشتری در قفس باشند، امکان استفاده از آن‌ها توسط جوجه‌ها بیشتر خواهد بود.

نحوه تغذیه جوجه عروس هلندی

پس از خروج جوجه‌ها از تخم تا چند روز اول تولد بخش قابل توجهی از تغذیه جوجه‌ها توسط مادر تامین می‌شود. البته این در شرایطی است که امکان نگهداری از جوجه‌ها در کنار پرندگان مولد وجود داشته باشد. برخی از مولدین پس از خروج جوجه از تخم نه تنها مسئولیت نگهداری از آن را بر عهده نمی‌گیرند بلکه ممکن است حرکاتی خشونت‌آمیزی نسبت به جوجه از خود بروز بدهند. در این شرایط تغذیه جوجه‌ها باید به صورت دستی انجام شود.

در صورتی تغذیه این پرندگان تازه متولد شده به صورت دستی می‌توان از ترکیبات زرده و سفیده تخم‌مرغ استفاده کرد. پس از پوره کردن مواد باید آن‌ها را داخل سرنگ ریخته و به وسیله سرنگ جوجه‌ها را تغذیه کرد. البته گروهی از افراد در این مرحله از سرلاک استفاده می‌کنند. به این جوجه‌ها در اصطلاح جوجه‌های سرلاکی گفته می شود. پرندگانی که با این روش تغذیه می‌شوند زودتر از پرندگان با سایر تغذیه‌ها رشد کرده و بزرگ می‌شوند.

تغذیه جوجه عروس هلندی
تغذیه جوجه عروس هلندی

در نظر داشته باشید که بخشی از نحوه تغذیه جوجه‌های عروس هلندی جنبه روانی دارد. این جوجه‌ها زمانی که توسط مادر خود تغذیه می‌شوند محبت بین پرنده مولد وجوجه نیز تامین می‌شود. نگهدارندگان این پرندگان نیز می‌توانند جهت ارتباط گرفتن با جوجه‌ها از دست خود به آن‌ها غذا بدهند. در این شرایط حس اعتماد و نزدیک نسبت به نگهدارنده در جوجه‌ها ایجاد می‌شود.

آماده سازی قفس برای جوجه‌ها

پیش‌تر اشاره کردیم که جوجه‌های تازه از تخم بیرون آمده فاقد پر هستند. این مساله باعث می‌شود سرما اثر بیشتری بر این پرندگان داشته باشد و باعث مریضی و حتی مرگ آن‌ها بشود. به همین دلیل از پوشال‌هایی با جنس چوب سفید یا چوب روسی جهت گرم نگه داشتن جوجه‌های عروس هلندی استفاده می‌شود. پوشال‌هایی از جنس ام‌دی‌اف نیز دربازار موجود هستند. تهیه این پوشال‌ها اصلا توصیه نمی‌شود. در برخی فروشگاه‌ها خاک‌هایی جهت استفاده در قفس جوجه‌های عروس هلندی ارائه می‌شود. این خاک کیفیت خوبی داشته و از قدرت جذب بالایی برخوردار است.

قفس برای نگهداری عروس هلندی
قفس برای نگهداری عروس هلندی

 لازم به ذکر است که پیش از استفاده از پوشال‌هایی با جنس مختلف یا به کار بردن خاک مخصوص باید ابتدا زمینه‌ای را برای آن‌ها فراهم کرد. به همین دلیل در اولین لایه از تکه‌هایی از چوب که به صورت چیپسی خرد شده‌اند و یا حتی از خاک اره استفاده می‌شود. البته توصیه می‌شود استفاده از خاک اره را فراموش کنید. علت این است که ممکن است این محصول وارد سیستم تنفسی پرنده شده و مشکلات تنفسی را برای آن‌ها ایجاد کند.

مواد غذایی مورد نیاز جوجه عروس هلندی

پیش‌تر اشاره کردیم که نحوه تغذیه عروس هلندی به واسطه مولد ماده یا تگهدارنده به چه صورت خواهد بود. حال به مواد غذایی که در بازه‌های زمانی مختلف مورد نیاز این پرندگان است می‌پردازیم. بهتر است جوجه‌ها بین سی تا چهل روزگی در کنار پرندگان مولد بمانند و به وسیله مولد ماده تغذیه شوند. در این شرایط کافی است که مقداری غذای نرم در دسترس جنس ماده باشد تا جوجه‌ها را با آن تغذیه کند. توصیه می‌شد بین هفت تا ده روزگی این ترکیب تنها تخم‌مرغ آب‌پز و نرم باشد.

پس از مدتی می‌توان جوانه‌ها را نیز به ترکیب غذایی جوجه عروس هلندی اضافه کرد. البته کماکان ترکیب نهایی باید نرم باشد. توصیه می‌شود ترکیب زرده تخم‌مرغ نیز بیش از سفیده تخم‌مرغ باشد. بین سی تا چهل روزگی می‌توان تغذیه مستقل را برای عروس هلندی آغاز کرد. در این زمان قفس نگهداری جوجه از قفس نگهداری مولدها جدا می‌شود. در این مرحله نیز عروس هلندی جوان استفاده از ترکیبات غذایی نرم را ترجیح می‌دهد. با مرور زمان باید این پرنده را به خوردن دانه عادت داد.

جهت آماده سازی این پرنده برای تغذیه از دانه توصیه می‌شود در ابتدا دانه‌های ارزن و کتان را با مواد نرم ترکیب کرد. برای مثال بهتر است گندم پخته و تخم مرغ آبپز را مخلوط کرده و مقداری دانه روی آن قرار داد. با افزایش تدریجی دانه‌ها و کاهش ترکیبات غذایی نرم، پرنده به تغذیه از دانه‌ها عادت می‌کند. ترکیب دانه‌های مورد استفاده برای غذای عروس هلندی شامل ارزن و کتان می‌شود. در هر 100 گرم از ترکیب این دانه‌ها از 75 گرم ارزن و 25 گرم کتان استفاده می‌شود.

البته پس از دان‌خور شدن جوجه عروس هلندی نباید تنها به ارزن و کتان جهت تغذیه اکتفا کرد. میوه و سبزیجات نیز جایگاه مهمی در رژیم غذایی این پرنده دارند. سبزیجاتی مانند کاهو، اسفناج، کلم بروکلی، برگ کلم، برگ چغندر، تره، جعفری، شوید، گشنیز، فلفل دلمه ای و فلفل سبز، کرفس و هویج و میوه‌هایی مانند سیب، هلو، انار، پرتغال و انگور بهترین گزینه‌ها جهت تغذیه عروس هلندی هستند. البته در میان میوه‌های یاد شده، سیب و هلو بیش از سایر میوه‌ها توسط این پرنده مورد استقبال قرار می‌گیرند.

استحمام جوجه عروس هلندی

از زمان خروج از تخم تا شش ماهگی زمانی است که استحمام عروس هلندی باید بسیار مورد توجه قرار بگیرد. این پرنده در این بازه سنی بسیار ضعیف‌تر از پرنده‌های بالغ هستند. به دلیل نداشتن پر یا کم پشت بودن پر‌ها، عذم رشد کافی و حساسیت بالاتر به تغییرات دمایی تا قبل از شش ماهگی عروس‌های هلندی بیشتر از نمونه‌های بالغ در معرض سرماخوردگی و ضعف بدن هستند. بهتر است در این مدت زمانی پس از حمام کردن  با باد سشوار گرم و به صورت غیر مستقیم این پرنده‌ها را خشک کرد.

نکات نگهداری از پرندگان والد پس از جوجه‌دار شدن

آنچه تا این قسمت از راهنمای بعد از به دنیا آمدن جوجه عروس هلندی چه باید کرد بیان کردیم مربوط به اصول نگهداری از جوجه عروس هلندی بود. البته به دلیل ضعف‌های موجود در پرنده‌های تازه متولد شده بدیهی است که بخش اعظمی از مراقبت‌های پس از خروج جوجه از تخم مربوط به آن‌ها باشد. در ابن قسمت به نکات کوتاه اما مهمی که ضروری است درباره عروس‌های هلندی مولد در نظر داشت می‌پردازیم.

تغذیه مولدین

پس از به دنیا آمدن جوجه عروس هلندی چه باید کرد تا والدین بهترین تغذیه را داشته باشند؟ رعایت اعتدال در این بازه زمانی از اهمیت فراوانی برخوردار است. پیش از این مرحله به پرندگانی که در حال جفت گیری و تخم گذاری بودند غذاهای مقوی با طبع گرم داده می‌شد. علت آن بود که عروس‌های هلندی انرژی مورد نیاز جهت جفت گیری و تخم گذاری را در اختیار داشته باشند. در این مرحله باید از استفاده بیش از اندازه از وعده‌های غذایی گرم اجتناب کرد.

مواد غذایی موردنیاز جوجه عروس هلندی
مواد غذایی موردنیاز جوجه عروس هلندی

استفاده از مواد غذایی گرم و انرژی‌زا مانند شاهدانه، کتان سیاه، جوانه گندم و مواردی از این دست ممنوع است. این ترکیبات باعث مست شدن و جفت‌ گیری در عروس‌های هلندی می‌شود و تا فرا رسیدن زمان جفت گیری بعدی باید به صورت بسیار معتدل از آن‌ها استفاده کرد. در نقطه مقابل استفاده از غذاهایی با طبع کاملا سرد نیز برای پرنده‌های والد توصیه نمی‌شود. این گروه از ترکیبات غذایی نیز می‌توانند باعث بی‌حوصلگی و عدم مسئولیت پذیری عروس‌های هلندی نسبت به جوجه‌هایشان بشود.

حمام کردن مولدین

توصیه می شود پس از خروج جوجه عروس هلندی از تخم از قرار دادن ظرف آب جهت استحمام برای مولدین جلوگیری کرد. این توصیه بنا به دلایل بهداشتی عنوان می‌شود. احتمال انتقال آلودگی و عفونت در محیط‌های مرطوب بیشتر استو به همین دلیل بهتر است تا مدتی پس از خروج جوجه ها از تخم از استحمام مولدین با ظرف آب درون قفس جلوگیری کرد.

سخن پایانی

در این مطلب به صورت جامع و کامل به این پرسش که بعد از به دنیا آمدن عروس هلندی چه باید کرد پاسخ داده شده است. مراقبت‌های لازم پس از خروج جوجه‌ها از تخم به صورت کامل شرح داده شده. نگهداری، تغذیه و استحمام جوجه عروس هلندی و پرندگان مولد از جمله مسائلی است که نکات مهمی درباره آن‌ها بیان شده است.