نکات مهم در جوجه کشی مرغ عشق

مرغ عشق پرنده زینتی کوچکی است که بسیار از افراد علاقه خاصی به نگهداری از آن در منزل دارند. این پرنده‌های کوچک با رنگ‌های زببا و متنوع خود محبوبیت زیادی کسب کرده‌اند. جثه کوچک آن‌ها نیز نگهداری از این پرنده را تا حدودی آسان کرده است. بنابراین در این مطلب نکاتی که باید در جوجه کشی مرغ عشق مورد توجه قرار گیرند را بررسی می‌کنیم. با اطلاع از این مطالب دوره تخم‌گذاری مرغ عشق بسیار برای نگهداری کنندگان از این پرنده آسان خواهد بود.

انتخاب جفت مناسب و جفت انداختن مرغ عشق

اولین قدم در فرآیند جوجه کشی مرغ عشق، جفت شدن دو پرنده با یکدیگر است. برای محقق شدن این امر لازم است هر دو پرنده نر و ماده بالغ و سالم باشند. پس از تهیه دو پرنده که شرایط لازم را داشته باشند نوبت جفت انداختن آن‌ها است. البته افرادی که تجربه‌ای در این بخش ندارند بهتر است از ابتدا پرندگانی را که با هم جفت هستند، خریداری نمایند.

در هر قفس باید تنها یک مرغ عشق نر و یک مرغ عشق ماده وجود داشته باشند. در صورت بیشتر بودن تعداد پرندگان نر فضای داخل قفس خشونت آمیز می‌شود. در چنین شرایطی نمی‌توان به جفت شدن و تخم‌گذاری امیدوار بود. بعد از تهیه دو پرنده جفت یا جفت انداختن دو مرغ عشق، لازم است از طریق تغذیه مناسب و استفاده از مکمل‌های دارویی مورد نیاز این دو پرنده را جهت تخم‌گذاری موفق آماده کرد.

انتخاب قفس و لانه مناسب

پس از جفت شدن دو مرغ عشق با یکدیگر اولین نشانه‌های رفتاری این اتفاق خود را نشان خواهد داد. در این زمان ضروری است که لانه‌ای مناسب برای این دو پرنده تهیه شود. لانه‌های آماده سفالی یا انواع دیگر در بازار موجود هستند و می‌توان بهترین نمونه را با توجه به سلیقه، بودجه و ابعاد قفس تهیه کرد. دقت کنید که برای جلوگیری از مریض شدن مرغ عشق‌ها ضروری است که لانه تهیه شده به خوبی ضدعفونی بشود.

قفس مناسب برای تخم‌گذاری مرغ عشق
قفس مناسب برای تخم‌گذاری مرغ عشق

بهتر است کف لانه با پوشال نرم پوشانده شود. در این صورت تخم پرنده در اثر برخورد با سطح سخت نخواهد شکست. از طرفی فضای طبیعی زندگی را برای مرغ عشق تداعی می‌کند. این نکته می‌تواند اثر مثبتی بر فرآیند تخم‌گذاری داشته باشد. دقت کنید که پس از قرار دادان لانه تا انتهای زمان تخم گذاری هرگز نباید قفس و لانه را جابه‌جا کرد. لانه نیز باید به‌صورتی نصب شود که هیچ‌گونه لغزش یا تکان خوردنی نداشته باشد. در غیر این صورت احتمال تخم گذاری مرغ عشق بسیار پایین می‌آید.

تغذیه مناسب برای جوجه کشی

غذای مرغ عشق نقشی کلیدی را در دوران جفت‌گیری دارد. در صورتی که پرندگان جفت شده تغذیه مناسبی نداشته باشند ممکن است فرآیند تخم‌گذاری متوقف شود. در صورتی که مرغ عشق ماده تخم‌گذاری نماید نیز ممکن است به دلیل ضعف پرندگان والد تخم ضعیف باشد و به جوجه تبدیل نشود. دو فاکتور بسیار مهم در تغذیه مرغ عشق در دوران تخم‌گذاری وجود دارد. کلسیم و پروتئین دو ماده مهم و ضروری در این دوره هستند. برای تامین این دو ماده لازم است که از مکمل‌های حاوی کلسیم، دانه‌ی ارزن، کتان و مقدار کمی غذای تخم مرغی استفاده کرد.

تخم‌گذاری مرغ عشق

پس از چند مرتبه جفت‌گیری پرنده نر و ماده اندک اندک زمان تخم گذاری مرغ عشق ماده فرا می‌رسد. در این محدوده زمانی نکاتی که باید در جوجه کشی مرغ عشق مورد توجه قرار گیرند، اهمیت بسیار بیشتری پیدا می‌کند. در ابتدای این پروسه مرغ عشق نر به‌صورت مرتب به لانه سر می‌زند. به این رفتار در اصطلاح گرم کردن لانه می‌گویند.

پس از شروع حرکات جنس نر به داخل لانه، هرگز نباید قفس و لانه را جابه‌جا کنید! در بیانی جزئی‌تر باید قفس را از تمامی عوامل استرس‌زا دور نگه دارید. جابه‌جایی لانه و قفس، سروصدای بلند، تکان خوردن لانه و قفس، تغییرات ناگهانی در رژیم غذایی و عواملی از این دست باعث وارد شدن استرس به مرغ‌های عشق شده و پروسه تخم گذاری را متوقف می‌کند.

رفت‌و‌آمدهای مرغ عشق نر به داخل قفس یک حرکت غریزی است. این پرنده نر جهت کسب اطمینان از امنیت لانه برای مدتی آن را زیر نظر قرار می‌دهد. در نهایت پس از اطمینان خاطر مرغ عشق نر از امنیت لانه، مرغ عشق ماده داخل لانه می‌رود. چند ساعت پس از ورود مرغ عشق ماده به داخل لانه این پرنده اولین تخم را خواهد گذاشت. تخم گذاری مرغ عشق ماده در طول دوره تخم‌گذاری، به‌صورت یک روز در میان ادامه خواهد داشت. ممکن است این پرنده تا انتهای این دوره بر روی تخم‌ها نخوابد. در صورت بهره‌مندی از تغذیه اصولی مرغ عشق در هر دوره حدود ۷ تا ۸ تخم خواهد گذاشت.

شروع دوره جوجه کشی

در اغلب موارد مرغ عشق ماده پس از گذاشتن سومین تخم کمتر از لانه خارج خواهد شد. او در طول این مدت بر روی تخم‌ها می‌خوابد. البته تغذیه جنس ماده در این دوره بسیار حائز اهیمت است. انرژی مورد نیاز برای تخم گذاشتن باید از مواد غذایی مغذی تامین بشود. در این دوره، مرغ عشق نر وظیفه‌ی غذارسانی به جنس ماده را بر عهده دارد. بنابراین تغذیه جنس ماده به واسطه جنس نر به او خواهد رسید.

تغذیه مناسب مرغ عشق در دوره‌ی تخم‌گذاری
تغذیه مناسب مرغ عشق در دوره‌ی تخم‌گذاری

پس از ورود مرغ عشق ماده به لانه و شروع دوره تخم‌گذاری محافظت از قفس و لانه اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. با سرک کشیدن به داخل لانه جهت آگاهی از تعداد تخم‌های گذاشته شده و وضعیت سلامت آن‌ها جنس ماده دچار اضطراب شده و احساس خطر می‌کند. بلافاصله پس از احساس خطر توسط جنس ماده این پرنده تخم‌های خود را رها می‌کند. این به معنی پایان دوره تخم‌گذاری و از بین رفتن تخم‌ها خواهد بود.

مدت زمان دوره کامل جوجه کشی مرغ عشق ۱۸ روز است. البته نباید تا انتهای این دوره منتظر بمانید. پس از روز هفتم دوره تخم‌گذاری مرغ عشق می‌توانید تخم‌ها را با دستکش از لانه بیرون بیاورید. سپس تخم‌ها را نطفه سنجی کنید. تخم‌های بدون نطفه را از قفس خارج کنید. این کار باعث می‌شود رسیدگی به تخم‌های بارور بیشتر شود و پرنده‌ها انرژی خود را صرف مراقبت از تخم‌هایی بکنند که در آیند جوجه خواهند شد.

فصل جوجه کشی مرغ عشق

اوایل فصل پاییز تا انتهای فصل بهار زمان طلایی تخم‌گذاری مرغ عشق است. البته این زمان درباره پرندگانی مطرح می‌شود که در طبیعت زندگی می‌کنند. جوجه کشی از مرغ عشق در اسارت تفاوت‌هایی با این زمان‌بندی دارد. در شرایط اسارت با شبیه‌سازی فصل بهار می‌توان در دوره‌های متفاوتی از سال اقدام به جوجه کشی از مرغ عشق کرد. تنظیم دما و رطوبت می‌تواند در شبیه سازی فصل بهار استفاده بشود.

تعداد دفعات جوجه کشی در هر سال

پیش‌تر اشاره کردیم که از ابتدای پاییز تا انتهای بهار فصل تخم‌گذاری مرغ عشق است. در این فاصله معمولا هر دوماه تخم‌گذاری اتفاق می‌افتد. با یک محاسبه ساده متوجه خواهید شد که در طول این بازه زمانی می‌توان ۴ بار از مرغ عشق جوجه کشی کرد. البته این نکته به شرط رعایت نکات تغذیه‌ای و فراهم کردن عوامل محیطی میسر است.

زمان استراحت بین هر دوره تخم گذاری

مرغ عشق ماده در فواصل زمانی بین هر جوجه کشی به استراحت نیاز خواهد داشت. برای فراهم کردن این شرایط لازم است پس از بزرگ شدن جوجه‌ها و درآمدن پر‌های آن‌ها جنس ماده را از قفس خارج کرد. در طول مدت زمان جدا بودن جنس ماده، پرنده‌ی نر وظیفه تغذیه و رسیدگی به جوجه‌ها را بر عهده خواهد داشت.

پس از قرار دادن پرنده ماده در قفس جداگانه نوبت به رسیدگی به این پرنده می‌رسد. تغذیه این پرنده در این دوران باید سالم و مغذی باشد. معمولا از مکمل‌های مورد نیاز در این دوره جهت تقویت مرغ عشق ماده استفاده می‌شود. پس از دان‌خور شدن جوجه‌ها می‌توان پرنده ماده را به قفس اصلی برگرداند. در این مرحله ضروری است که جوجه‌ها را به قفسی دیگر جابه‌جا کرد.

فصل تو لک رفتن مرغ عشق

پس از اتمام بهار و فرا رسیدن تابستان فعالیت‌های تخم‌گذاری مرغ عشق متوقف می‌گردد. سه ماه تابستان را در اصطلاح فصل «تو لک رفتن» مرغ عشق می‌نامند. در این فصل پرنده‌ها دیگر توانایی رسیدگی به جوجه‌ها را ندارند و پر‌های آن‌ها شروع به ریختن می‌کند. در این دوره درب لانه نیز مسدود شده و از ورود پرندگان به آن ممانعت به عمل می‌آید.

فصل فراغت مرغ عشق از جوجه‌کشی
فصل فراغت مرغ عشق از جوجه‌کشی

دلیل بستن درب لانه جلوگیری از جفت‌گیری و تخم گذای احتمالی در این دوره است. اگر در این دوره جفت‌گیری پرندگان به تخم‌گذاری بی‌انجامد، شاهد تخم‌هایی ضعیف خواهیم بود. این تخم‌ها اغلب نطفه نیز ندارند. بنابراین تخم‌گذاری در این دوره تنها به ضعف پرنده منتهی خواهد شد. مواد غذایی گرم نیز در طول این مدت از رژیم غذایی پرندگان حذف می شود.

نکات مهم جوجه کشی از مرغ عشق

نکاتی که باید در جوجه کشی مرغ عشق مورد توجه قرار گیرند را در ادامه مشاهده می‌نمایید.

  • تلاش مضاعف در نگهداری صحیح و اصولی از پرنده
  • کاهش اضطراب و استرس پرنده در حد امکان
  • استفاده از لانه مناسب برای پرنده
  • انتخاب مکانی مناسب و دائمی برای قفس

نکات مهم آشیانه مرغ عشق

  • آشیانه مرغ عشق به شکل مکعب مستطیل است
  • نیازی به استفاده از لوازم اضافی در آشیانه این پرنده وجود ندارد.
  • کف لانه را با مقداری پوشال می‌پوشانند که برخی افراد از این محصول نیز استفاده نمی‌کنند.
  • لانه‌های مرغ عشق با جنس چوبی، پلاستیکی و سفالی در پرنده فروشی‌ها عرضه می شوند.
  • وجود یک چوب در ورودی لانه جهت سهولت رفت‌و‌آمد پرنده‌ها به داخل لانه ضروری است.
  • قسمتی از کف لانه را به جهت تخم گذاری کمی گودتر از سایر نقاط می‌سازند.
  • بهتر است پس از هربار تخم‌گذاری، لانه را شست‌وشو داده و ضد عفونی کنید.

بررسی نقش صداهای محرک در جوجه کشی

در نکاتی که باید در جوجه کشی مرغ عشق مورد توجه قرار بگیرند، اهمیت صداهای محرک نیز قابل بحث است. به‌همین دلیل در این بخش این فاکتور را بررسی می‌کنیم. صدای جفت‌گیری دیگر مرغ عشق‌ها یک صدای محرک برای پرنده‌های دیگر است تا جفت‌گیری را آغاز کنند. نگهداری چند جفت مرغ عشق در قفس‌های جدا از هم می‌تواند صدای جفت‌گیری هرکدام از آن ها را به گوش دیگر پرندگان برساند. البته در نظر داشته باشید که ضروری است از یک حائل در میان قفس‌ها استفاده شود. اهمیت این نکته در این است که از پرخاش میان مرغ عشق‌ها جلوگیری می‌کند.

بررسی نقش سن مرغ عشق در جوجه کشی

پرنده‌هایی که برای جوجه کشی انتخاب می‌شوند باید به بلوغ رسیده باشند. بهتر است سن پرندگانی که برای جفت شدن با هم انتخاب می‌شوند هم تفاوت زیادی نداشته باشد. بالغ شدن یا نشدن این پرندگان را می‌توان از رنگ نوک، بینی و بدن پرنده تشخیص داد.

تاثیر نوع و رنگ مرغ عشق در جوجه کشی

در نظر داشته باشید که پرندگان هم‌رنگ زودتر با هم جفت می‌شوند. یکی دیگر از مزایای هم‌رنگ بودن پرندگان عدم بروز تداخل نژادی در میان پرندگان است.

پرسش‌های متداول

زمان جوجه کشی مرغ عشق چند روز است؟

مدت زمان دوره کامل جوجه کشی مرغ عشق ۱۸ روز است.

تغذیه مناسب برای جوجه کشی مرغ عشق چیست؟

کلسیم و پروتئین دو ماده مهم و ضروری در این دوره هستند. برای تامین این دو ماده لازم است که از مکمل‌های حاوی کلسیم، دانه ارزن، کتان و مقدار کمی غذای تخم مرغی استفاده کرد.

زمان مناسب برای جوجه کشی مرغ عشق چه فصلی است؟

اوایل فصل پاییز تا انتهای فصل بهار زمان طلایی تخم گذاری مرغ عشق است. البته این زمان درباره پرندگانی مطرح می شود که در طبیعت زندگی می‌کنند. برای پرندگان در قفس می‌توان فصل بهار را شبیه‌سازی کرد.

تعداد دفعات جوجه کشی در هر سال چقدر است؟

در طول فصل بهار حداکثر می‌توان ۴ بار از مرغ عشق جوجه کشی کرد. البته این نکته به شرط رعایت نکات تغذیه‌ای و فراهم کردن عوامل محیطی میسر است.