علت کچلی مرغ مینا

کچلی و ریختن پرها نه تنها در مرغ مینا، بلکه در تمام پرندگان زینتی و بومی رخ می‌دهد و این یکی از معضلاتی است که صاحبانشان با آن‌ دست و پنجه نرم می‌کنند. از آن جایی که افراد زیادی به دنبال علت کچلی مرغ مینا هستند، باید گفت چند عامل عمده باعث ریختن پرهای پرندگان می‌شود که باید برای شناسایی آن‌ها اطلاعات کافی کسب کنید. کسب این اطلاعات کمک می‌کند تا در زمان لازم بدون هیچ دغدغه‌ای برای درمان اقدام نمایید و پرنده شما بعد از مدتی مانند روز اول سرحال و شاداب شود.

شایع‌ترین دلیل کچلی مرغ مینا شاید دوره تول یا پرریزی سالیانه باشد که کاملا امری طبیعی است، اما روش‌هایی برای درمان آن نیز به چشم می‌خورد. اگر مرغ مینای شما دچار کچلی از نواحی سر و گردن شده و روز به روز هم به مقدار آن افزوده می‌شود، اصلا نگران نباشید؛ زیرا با راهکارهای موجود در این مقاله می‌توانید بلافاصله برای درمان اقدام کنید.

دوره تولک چه ارتباطی با کچلی مرغ مینا دارد؟

هر مرغ مینایی در طی زندگی خود با دوره‌های تولک یا همان پرریزی دست و پنجه نرم می‌کند. پرهای این پرندگان یا سایر پرندگان زینتی در این دوره به صورت کامل یا ناقص ریخته و سپس پرهای دیگری جایگزین آن‌ها می‌شوند. همین موضوع باعث تجدید قوا در پرنده می‌شود تا برای جفت‌گیری و تولید مثل آماده گردد. جدا از آن، پرهای جدیدتر و شاداب‌تر جایگزین پرهای قدیمی می‌شوند که این برای ادامه روند زندگی مرغ مینا مناسب است.

با وجود مزایای مربوط به دوره تولک، طبیعی است صاحبان مرغ مینا مدتی را برای تجدید قوای پرندگان صبوری کنند. حال شاید سوال کنید دوره تولک در چه مواقعی آغاز و چه مواقعی پایان می‌یابد؟ در پاسخ باید گفت احتمال ورود مرغ مینا به این دوره در اواسط تابستان یا اوایل پاییز بسیار زیاد است و شرایط آب و هوایی تاثیر زیادی روی آن دارد. در برخی موارد نادر، شروع دوره این پرندگان در فصول دیگری هم رخ می‌دهد، اما بیشتر در فصول گفته شده باید انتظارش را داشته باشیم.

این دوره حتی می‌تواند تا اواسط زمستان هم ادامه پیدا کند و به شرایط بدنی مرغ مینا و محیط آن هم وابسته است. در هر دوره تولک، پرهای سر، گردن و تمام یا اکثر نقاط بدن مرغ مینا دچار ریزش شده و سپس پرهای جدید خیلی آهسته شروع به رشد می‌کنند. صاحبان پرندگان طی این دوره باید به تغذیه آن‌ها رسیدگی کاملی داشته و از مواد غذایی نظیر پروتئین‌های میلورم و پلت مخصوص مرغ مینا استفاده کنند.

خوشبختانه چنین غذاهایی در مراکز مربوط به تغذیه پرندگان موجود است و امکان دسترسی به آن‌ها به راحتی وجود دارد. در نتیجه می‌توان چنین گفت که اگر علت کچلی مرغ مینا به خاطر دوره تولک باشد بعد از مدتی برطرف می‌شود، اما دلایل دیگری نیز می‌تواند موجب کچلی دائمی یا طولانی مدتی شود که باید مراقبت‌های بیشتری نسبت به آن‌ها داشته باشید.

علت کچلی مرغ مینا و راه‌های درمان

تاثیر بیماری قارچ در کچلی مرغ مینا

در ادامه علت کچلی مرغ مینا می‌توان قارچ را نام برد که تاثیر به سزایی در بروز این اتفاق دارد. اگر مرغ مینا وارد دوره تولک نشده و علائم دیگری داشته باشد، باید به ابتلا به برخی از بیماری‌ها مشکوک شوید. این ریزش پر معمولا تنها در سر و گردن او مشاهده می‌شود و قارچ می‌تواند یکی از دلایل مهم آن باشد. پس در این بخش خوب است نشانه‌های وجود قارچ در بدن مرغ مینا را بدانید که خارش شدید در ناحیه سر یکی از آن‌هاست.

اگر می‌بینید مرغ مینا برای خاراندن سر خود بال بال زده و احساس خوبی از این اتفاق ندارد، باید نشانه‌های دیگر را هم بررسی نمایید. این خارش بعضا به خاطر تلاش‌های مرغ مینا به قرمزی در ناحیه سر و گردن منجر می‌شود. این عمل تا جایی ادامه دارد که التهاب و ریختن باقی پرها در آن محل از بدن مرغ مینا دیده می‌شود. مراجعه هر چه سریع‌تر به دامپزشک یا مراکز تخصص پرنده‌‍‌های زینتی می‌تواند پرنده شما را نجات دهد.

متاسفانه عده زیادی چنین تصور می‌کنند که بیماری قارچ در مرغ مینا خود به خود بهبود پیدا می‌کند، در صورتی که خطرات بیشتری را در کوتاه مدت برای پرنده به دنبال دارد. پزشکان و متخصصان از داروهایی مخصوص برای درمان استفاده می‌کنند که شاید کمی هزینه‌بر باشد، اما قطعا ارزشش را خواهد داشت. البته این تنها در شرایطی است که به فردی کاربلد و با تجربه مراجعه کرده باشید تا تجویزهای اشتباهی برای درمان صورت نگیرد.

شپش‌ها و انگل‌های پوستی، علت کچلی مرغ مینا

یکی دیگر از دلایلی که باعث کچلی در مرغ مینا می‌شود، شپش‌ها و انگل‌های پوستی است. شاید مرغ مینای شما نیز با این مشکل سر و کله زده، اما متوجه آن نشده باشید. شپش‌ها، مایت‌ها و انگل‌های پوستی همیشه در کمین مرغ مینا و سایر پرندگان زینتی هستند و با مراقبت‌های لازم باید حضور آن‌ها در محل زندگی پرنده را به حداقل برسانید. متاسفانه چنین مواردی در اثر عدم توجه صاحب، حتما کچلی سایر نقاط بدن مرغ مینا را به دنبال خواهد داشت.

در این صورت احتمالا می‌توانید حشرات و جنبندگان بسیار ریز را لا به لای پرهای پرنده ببییند. بعضی از جنبنده‌ها با چشم غیر مسلح هم دیده می‌شود، اما این همه ماجرا نیست و بعضی دیگر ریزتر از چیزی هستند که فکرش را کنید. متخصصان پرندگان زینتی در این زمینه به راهنمایی و تجویز دارو می‌پردازند تا پرنده خیلی زود بتواند به شرایط عادی خود بازگردد.

ضمن این که باید پرنده را مرتب با آب ولرم بشویید تا از چنین بیماری‌هایی به دور باشد. قفس و فضای نگهداری پرنده هم مرتب و هفته‌ای چند بار باید کاملا تمیز شود تا محیط عاری از هر گونه انگل و قارچ باشد. عدم توجه به این نکته مهم، فرصت رشد هر چه بیشتر را به این موجودات می‌دهد که علاوه بر کچلی در مرغ میناها، خطرات دیگری را برایشان به دنبال دارد.

شپش‌ها، علت کچلی مرغ مینا

نگهداری مرغ مینا در محیط‌های پراسترس

شاید تاثیر قرارگیری مرغ مینا در محیطی پراسترس را نادیده بگیرید، اما قطعا استرس پرنده را با مشکلاتی مواجه می‌کند که کچلی شاید مهم‌ترین آن‌ها باشد. نه تنها پرهای سرد و گردن، بلکه پر تمام بدن این پرندگان در این محیط شروع به ریختن می‌کند و تا زمان بهبود فضا نمی‌توان انتظار درمان کامل را داشت. این درمان مدتی زمان می‌برد و به صبر و شکیبایی شما عزیزان نیاز دارد.

  • اقداماتی مانند رفت و آمد زیاد می‌تواند استرس پرنده را افزایش دهد. پس قفس و محل زندگی او را در جایی قرار دهید که رفت و آمد در آن چندان زیاد نیست.
  • از ضربه زدن بی دلیل به قفس جدا خودداری کنید، زیرا این کار تنش و اضطراب را در این پرندگان بیشتر می‌کند. قفس مرغ مینا را دور از کودکان قرار دهید تا نتوانند ضربه‌ای به آن وارد کنند.
  • اگر پرنده را به حال خود رها کنید و شروع به دویدن یا پرواز کردن کند، باید به آرامی تعقیبش کرده و در یک فرصت مناسب آن را بگیرید. دنبال کردن بی دلیل مرغ مینا نیز یکی دیگر از دلایل کچلی است.
  • در خصوص علت کچلی مرغ مینا و برای جلوگیری از بروز آن، حتما محیطی آرام و خلوت را فراهم کنید که دور از محلی با سر و صدای زیاد مانند صدای بوق یا صدای سگ باشد. البته این به نوع، سن و نژاد مرغ مینا مربوط می‌شود. بعضی از آن‌ها حساسیت بیشتری داشته و این صداها یا حرکات تاثیر زیادی روی آن‌ها می‌گذارد.  

وجود دود و آلاینده‌های سمی در محل زندگی و پرورش مرغ مینا

هر جایی که دود و آلاینده‌های سمی وجود داشته باشد، احتمال کچلی مرغ مینا را افزایش می‌دهد. ضمن این که سیگار کشیدن در محل نگهداری و پرورش مرغ مینا اصلا توصیه نمی‌شود؛ زیرا بعد از مدتی مضرات زیادی را شاهد خواهید بود.

به همین خاطر توصیه می‌شود مرغ مینا را در کافه‌ها، قهوه‌خانه‌ها و هر جای دیگری که دود سیگار و قلیان وجود دارد، قرار ندهید. مرغ مینا در تمام مراحل زندگی خود باید از هوای پاک و تازه تنفس کند تا بدنی سالم و به دور از پرریزی داشته باشد.

سوتغذیه و استفاده از مواد غذایی مضر توسط مرغ مینا

احتمالا تا این جا متوجه شده‌اید که مرغ مینا پرنده حساسی بوده و باید از مواد معدنی، پروتئین‌ها و ویتامین‌های لازم تغذیه کند. میزان هر یک از این مواد به همراه نوع دقیق آن‌ها باید با توجه به نوع و نژاد مرغ مینا از سوی پزشک تجویز شود. برای خرید هم می‌توانید به یکی از مراکز و فروشگاه‌های اطراف منزل یا محل کار خود مراجعه کنید. متاسفانه بسیاری پرورش دهندگان پرندگان زینتی تنها تغذیه گندم یا پلت‌های غیراستاندارد را در نظر می‌گیرند که این نمی‌تواند تمام نیازهایشان را برطرف کند.

مرغ مینا بعد از مدت کوتاهی دچار کمبود ویتامین‌هایی مانند A، E، D، پروتئین‌ها و نیز کمبود کلسیم می‌شوند. ضمنا دریافت بیش از اندازه آهن و ویتامین C مشکلاتی را برای آن‌ها به دنبال دارد. پیش از دادن هر غذایی به مرغ مینا اطلاعات لازم را در مورد ارزش غذایی آن‌ها به دست آورده و از وجود مقادیر کم و به اندازه آهن و ویتامین C مطمئن شوید.

تمام غذاهای غیر استاندارد و فیک موجود در بازار، این مقادیر را بیش از اندازه در خود دارد و این یک علت کچلی مرغ مینا به حساب می‌آید. کچلی از این طریق در همان روزهای اول در مرغ مینا ظهور نکرده و ابتدا کبد آن‌ها چرب می‌شود. چرب شدن کبد هم خود از دلایل بارز کچلی در پرندگان است.

سوتغذیه، موثر در علت کچلی مرغ مینا

خشکی پوست و ایجاد شوره در مرغ مینا

با خشک شدن پوست، شوره در سر و گردن مرغ مینا ایجاد شده و به دنبال آن، کچلی به سراغ این پرنده می‌آید. آیا دلیل خشک شدن پوست سر و ایجاد شوره را می‌دانید؟ تغذیه نامناسب، کمبود ویتامین بدن و نگه داشتن پرنده در محیط‌های خشک سبب خشکی پوست می‌شود. درست است که حمام بردن منظم این پرنده تاثیر زیادی روی سلامتی و دوری از موجوداتی چون انگل دارد، اما افراط در این کار نباید انجام شود، زیرا آن هم منجر به ایجاد شوره می‌شود.

از علائم خشکی پوست جدا از شوره سر می‌توان خارش شدید بدن را نام برد. پرنده در این وضعیت معمولا بی‌تاب است و خود را به اطراف قفس یا دیوار می‌کوبد. به دنبال آن، التهاب و قرمزی در پوست برای پرندگان رخ داده و پر آن‌ها رفته رفته شروع به ریزش می‌کند. به صاحبان مرغ مینا توصیه می‌شود رطوبت محیطی را تا حد امکان بالا ببرند تا پرنده شرایط بهتری را تجربه نماید. رعایت استانداردهای تغذیه که در بالا به آن اشاره شود به همراه استفاده از مولتی ویتامین بدون آهن در آب آشامیدنی، تا حد زیادی باعث جلوگیری و درمان این بیماری می‌شود.

مقابله با خشکی پوست در مرغ مینا

جمع‌بندی این مطلب به علت کچلی مرغ مینا اشاره داشت که امیدواریم با علائم بروز بیماری‌ها و راه‌های درمان آن‌ها آشنا شده باشید. همان‌گونه که ذکر شد، اگر مرغ مینا در دوره تولک خود باشد، چندان جای نگران ندارد و امری طبیعی است. اما اگر علت این نباشد، باید بدانید که برخی بیماری‌ها در این پرنده با درد و نشانه‌هایی همراه است که می‌تواند در نهایت به کچلی منجر می‌شود و خوب است هر چه سریع‌تر جلوی آن‌‌ها را بگیرید.